Bătrânețe, haine grele!

FOTO 100

 

Fotografie realizată de Cosmin Dancă, elev al Colegiului Tehnic “Petru Poni”, participant la concursul „Oraşul nostru în secolul XXI”, octombrie – noiembrie 2012.

 

Câţi dintre noi vedem suferinţa celor din jur? Ne-am obişnuit să trecem pe lângă aceşti marginali ai societăţii fără să-i privim, nicicum să ne oprim ori să ne gândim la suferinţa lor.

Redau mai jos cuvintele lui Cosmin, argument la această fotografie:

„M-a impresionat imaginea tristă a bătrânei cerșetoare, care stă la mila trecătorilor în gangul care duce spre piață. Îndurând frigul și umilința la vârsta la care ar trebui să se bucure de liniște și de afecțiunea familiei, bătrâna cerșetoare trăiește chinul vieții de stradă. Știu că cerșetoria poate fi o „meserie” profitabilă, dar în cazul acesta cred că e vorba doar de supraviețuire.”

 

Acest articol a fost publicat în IMAGINI DIN ROMAN și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Bătrânețe, haine grele!

 1. Suferinţa lor este suferinţa noastră. Un scenariu posibil şi pentru noi cei de azi, care vom deveni mâine.

  • ib000 zice:

   Ai perfectă dreptate. Cine ştie ce ne rezervă viitorul?
   Se pare că românul are memoria scurtă, trăim în prezent, nu învăţăm nimic din trecut şi nu ne construim un viitor. Partea mai dureroasă vine dinspre sensibilitate, orientată din ce în ce mai mult asupra propriei persoane, tot mai puţin spre ceilalţi. O fi bine aşa?

 2. ib000 zice:

  Totuşi, tineri precum Cosmin sunt atenţi şi sensibili la suferinţa celorlalţi. Doar că prin exemple singulare e aproape imposibil să schimbi ceva.

 3. ib000 zice:

  Mă găndesc adesea că şi aceşti tineri frumoşi se vor „încadra în societate”, se vor apleca, vor pleca ori se vor mulţumi să scrie pe bloguri.

 4. Sunt suferinţe şi „suferinţe”. Totul constă în a face diferenţa. Poate e un cerşetor care are nevoie de banii tăi pentru a supravieţui sau poate e unul care îţi ia banii, te înjură pentru cât ai fost de fraier şi se duce să-şi ia un pachet de ţigări. E o diferenţă dintre cineva care are un handicap şi nu poate munci şi cineva pe care îl vezi fără un membru, iar după ceva vreme îi „creşte” în mod miraculos.
  Cred că omenirea nu e atât de insensibilă pe cât pare. Cu siguranţă am da bani cerşetorilor dacă am avea siguranţa că sunt cinstiţi, în acelaşi mod în care am vota dacă politicienii ar fi corecţi.

  • ib000 zice:

   Cerşetorii „de meserie” ne-au „imunizat”, ne-am obişnuit să trecem cu privirea pe deasupra lor. Sunt pline oraşele de simulanţi, bine organizaţi, ca altădată breasla calicilor. Pe de altă parte, sunt oameni care au nevoie de ajutor şi nici nu-l pot cere. Aşa şi cu bătrăna cerşetoare, e complet lipsită de expresie în privire, nu întinde mâna şi nu cere nimic. Tânărul care a făcut fotografia are 15 ani şi a fost capabil să vadă şi să facă diferenţa în evaluare. Din peste 40 de elevi care au participat la concursul foto a fost singurul preocupat de o problemă socială, implicându-se emoţional.
   Cert e că nu toţi suntem insensibili la problemele celor din jur.

   • ib000 zice:

    Doar serviciul de asistenţă socială e orb, surd şi tace!

   • eumiealmeu zice:

    e bună precizarea aceasta… din 40, unul a văzut asta, s-a focusat pe așa ceva. cam acesta este procentul în general în societate, în a observa nevoile esențiale; nu spun că restul nu ar fi importante, dar aceasta este vitală. fără imaginea unei lebede frumoase sau a unui cuplu romantic se poate trăi, dar această femei fără ajutor imediat se stinge. și cine știe ce povești duce cu ea. eu nu am avut bunici și tare mi-ar plăcea să știu ce gândesc oamenii în vârstă, ce idei au, pentru că de multe ori ei rezolvă situații grele…
    dar să fiu sinceră mie nu-mi place proverbul cu o floare nu se face primăvară. eu sunt convinsă de contrariu. unul singur face diferența. puțini au avut susținere când au demarat revoluții, dar de unul singur respectivul a schimbat un sistem sau o societate. așa că acest unul poate aduce mai mult decât restul.
    felicitări pentru ochiul său!

 5. ib000 zice:

  Da, merită toată atenţia un astfel de tânăr, în condiţiile în care mulţi din generaţia lui se preocupă de maşini, calculatoare şi împodobirea propriei persoane. Nu că ar fi ceva rău în sine, ci pt că atitudinea aceasta tinde să devină exclusivă. Discutând cu profesorii lor am văzut îngrijorarea lor reală pentru preocuparea excesivă a tinerilor doar pt ei, pe principiul „mie să-mi fie bine, restul nu contează”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s