Tăranul moldovean

Tăranul moldovean in viziunea unui medic igienist din perioada interbelica – dr. Moise Enescu (medic primar al judetului Roman), in lucrarea Pentru ce nu avem o stare sanitara buna
„Tăranul moldovean este un element admirabil, de o inteligenţă ascuţită şi de o măsură şi bună cuviinţă uimitoare. Calităţile lui au fost bine puse în lumină de marii noştri scriitori şi poate încă nu deajuns. Sunt între ei tipuri uimitoare de prestanţă, nobleţă şi de ascuţime de minte. Ei au aproape toţi un spirit de observaţie şi un umor cum rar se poate vedea la alte popoare; sunt în general buni şi blânzi, de obicei prea buni şi prea blânzi. Dar ei au suferit mult în trecut şi şi suferinţele lor nu au putut trece fără a lăsa urme adânci în fiinţa lor şi întradevâr pe lângă calităţi admirabile ei au şi defecte, pe cari cei ce vin zilnic în atingere cu ei le regretă şi le deploră. Nu le poate fi prieten cel ce numai îi laudă. De obicei în literatură – probabil sub influenţa literaturii ruseşti – apare prea des un ţăran convenţional având aproape numai calităţi şi prea puţine defecte.
Ei sunt în general apatici, fatalişti, fără iniţiativă, neîncrezători, lipsiţi de energie. Ei nu reacţionează destul de manifest, când li se face o nedreptate, nu-şi revendică drepturile cu destulă tărie şi se pleacă în faţa unor evenimente la care nu ar trebui să se plece. Sufăr arbitrarul şi jicniri, fără a manifesta destul jicnirea ce ar trebui să arate. În schimb arată o neînvinsă neîncredere oricui nu este de o samă cu el. Nu are prietini între surtucari, oricât s-ar pretinde contrarul. Nici preotul, nici învăţătorul nu este considerat ca prietenul său şi ceilalţi funcţionari cu atât mai puţin. Dar în faţa autorităţii se arată supus şi orice i s-ar cere, uneori lucruri nedrepte şi chiar imposibile, nu refuză direct, ci are un chip special de a aproba…În principiu transpunând discuţiunea pe terenul principiilor generale şi… bineînţeles caută să nu facă, pe cât posibil, ce i se cere. Necunoscându-şi drepturile şi neurmărindu-le, bineînţeles că nu-şi cunosc nici îndatoririle şi caută să scape în tot chipul de ele.Ei au fost obicinuiţi într-atâta să vadă că legile se interpretează în diferite feluri de cei ce le aplică, încât cred că orice se poate… dacă-i vrea D-ta, cucoane.
Trebuie să accentuez că tipul descris este tipul obicinuit, care se întâlneşte la fiecare pas, dar în afară de acest tip sunt între ţărani şi tipuri de o energie puţin obicinuită şi de o hărnicie remarcabilă. Defectele lor nu sunt organice, dacă am putea să le numim aşa, ci accidentale şi datorite unor îndelungate nedreptăţi şi a unor împilări sistematice, care le-au schimbat felul de viaţă. Se poate nădăjdui că nu va trece mai mult de o generaţie şi ţărănimea moldovenească se va prezenta cu totul altfel decât acuma şi caracterizarea aceasta va rămânea anacronică şi cu totul nepotrivită.”

Reclame
Acest articol a fost publicat în VARIA și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s