Rezistența prin cultură – Targ de Gustar 2016

 

 

Rezistența prin cultură – Targ de Gustar 2016

 

În perioada 19 – 21 august 2016 se organizează în Piața „Roman Mușat”  din centrul municipiului Roman,  a VII-a ediție a „Târgului de Gustar”, organizatori fiind Primăria Municipiului Roman și APAU, filiala Roman. Domeniile ilustrate în cadrul acestui Târg sunt: prelucrarea lemnului, prelucrare os,industria casnică, portul popular,împletiturile, podoabele, prelucrarea pieilor, confectionarea măştilor şi a jucăriilor, olăritul, icoanele, ouă încondeiate, produse alimentare şi dulciurile tradiţionale, etc.

Târgurile de meșteri populari au fost concepute drept expoziții în aer liber, accesibile publicului larg. Organizatorii au urmărit încurajarea  meșterilor încă activi, unii dintre ei fiind cunoscuți și apreciați atât în țară cât și în afara granițelor României. În același sens se dorește  menţinerea interesului pentru meşteşugurile populare, pentru a forma noi generații de oameni pricepuți în varii meșteșuguri de tradiție.

 

O manifestare culturală de tip Târg de meșteri populari urmărește, în egală măsură, educarea publicului în spiritul tradiţiei şi a bunului gust, permițând un  contact direct cu produsele, cât şi cu cei care le făuresc, respectiv meşterii şi artizanii participanţi la Târg.

 

Nu în ultimul rând, organizatorii consideră necesară promovarea meșterilor și meșteșugurilor  pentru afirmarea  identității naționale prin valorile culturale românești.

 

La Roman se organizează anual astfel de manifestări din 2004. De când se organizează „Zilele Municipiului Roman”,  au loc 2 Târguri în fiecare an, în luna mai și în august.  Manifestarea care are loc în luna august este reunită  sub genericul „Târgul de Gustar”.  Ca și la edițiile precedente meșterii și artizanii prezenți la Târg vor avea etichete de identificare. Astfel, devine posibilă  „rezistența prin cultură”,  delimitarea de kitch.

 

AFIS TARG GUSTAR 2016 FB

 

Acest articol a fost publicat în EVENIMENT, Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s