Grenadierul Constantin Mușat

Grenadierul Constantin Mușat, simbol al jertfei Armatei Române în Războiul pentru Întregirea României

autor Sorin Grumuș

Constantin Mușat , născut la 10 septembrie 1890, satul Domnești-Călțuna, plasa Sabarul, județul Ilfov a fost un militar român, erou al Războiului pentru Întregirea României, căzut în luptele sângeroase de pe Coșna.
Prin Ordinul de zi nr. 987/11 din data de 1 noiembrie 1911, Constantin Mușat era încorporat și repartizat în vederea executării stagiului militar la Regimentul 35 Infanterie ,,Matei Basarab”. La data de 29 octombrie 1912, a fost mutat la Regimentul 1 Grăniceri. Acesta a participat la acțiunile militare din Războiul pentru Întregirea României în campaniile anilor 1916 și 1917, fiind încadrat în funcția de comandant de grupă în Compania 2, din cadrul Batalionului I al Regimentului 2 Grăniceri, unitate intrată în subordinea Diviziei 7 Infanterie ,,Roman” în vara anului 1917.
A luat parte cu unitatea din care făcea parte la ofensiva din Transilvania și bătălia de pe Valea Oltului, în urma căreia a suferit o serie de răni ușoare. În cursul luptelor de la Râpa Roșie din timpul Bătăliei de la Râmnicu Sărat din data de 16 decembrie 1916, a fost rănit grav, fiindu-i amputat antebrațul stâng. La sfârșitul convalescenței, a refuzat să fie clasat medical, cerând să i se aprobe reîntoarcerea pe front. Constantin Mușat își motiva astfel cererea : […]Casa mea, familia se află sub călcâiul dușmanului. Vă rog să mă lăsați să plec din nou pe front”. Fapta ostașului grănicer a fost citată printr-un Înalt ordin de zi al comandantului suprem al armatei române:
Înalt Ordin de zi nr. 32
În spitalul Veniamin nr. 272/103 Iași, comisia medicală de reformă, a fost de părere că soldatul Constantin Mușat din Regimentul 2 grăniceri, să fie reformat din cauză că i se amputase brațul stâng, cu consecință a unei plăgi provenite prin împușcare pe câmpul de luptă. Cu multă bărbăție și însuflețit de cele mai frumoase sentimente de dragoste de țară, numitul soldat a stăruit să nu fie reformat și să fie retrimis pe front, ca aruncător de bombe, având mâna dreaptă în bună stare. Cinste lui, pentru pilda frumoasă ce dă camarazilor lui de arme.
Dat în Marele cartier general astăzi 12 februarie 1917
FERDINAND
Șeful Statului major general al armatei
General de corp de armată adjutant
PREZAN

Reîntors la unitatea sa, a participat la acțiunile militare ca aruncător de grenade, căzând la datorie la 31 iulie/13 august1917, în luptele de la Coșna în timpul celei de-a treia bătălii de la Oituz. Eroul a fost înmormântat în cimitirul eroilor din Bogdănești. Conform relatărilor camarazilor de arme, ultimele sale cuvinte ar fi fost îndemnul adresat ajutoarelor sale: „Grenade, băieți! Grenade Băieți!, care aveau să fie ulterior gravate pe monumentele ridicate în cinstea sa.
Pentru faptele de arme și spiritul de sacrificiu, caporalul Constantin Mușat a fost avansat post-mortem, la gradul de sergent.

Reclame
Acest articol a fost publicat în ARTICOLE, ASOCIATIE și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s