Resboiul

Să ne amintim de obținerea Independenței de stat a României

Se împlinesc 143 de ani de la proclamarea independenței de stat a României, obținută prin efortul participării la războiul împotriva Imperiului Otoman dintre 1877 – 1878 și recunoscută internațional prin Congresul de pace de la Berlin. Muzeul de Istorie Roman – Complexul Muzeal Național Neamț, care și-a obișnuit publicul cu activități menite să prezinte astfel de momente reprezentative ale istoriei naționale, propune, în contextul actual, o abordare diferită. Astfel, aducem în atenția pasionaților de istorie ziarul Resboiul, aflat în colecția de istorie modernă și contemporană a muzeului nostru.

Important ca sursă documentară, aducând un spor de interes datorită ilustrațiilor aflate în paginile sale, ziarul cotidian bucureștean Resboiul  a jucat, în epoca sa, un rol important în informarea populației, cât mai aproape de momentul producerii evenimentelor, având în același timp și o contibuție în stimularea sentimentului de solidaritate al românilor.

Conflictul militar dintre Rusia și Imperiul Otoman din 1877 – 1878, ultimul mare conflict european al secolului XIX, a suscitat interesul Marilor Puteri ca parte din „chestiunea orientală”, implicit un interes al presei intrnaționale. Ziarul Resboiul se alătură  mai cunoscutelor periodice străine Le Monde Illustré, L’ Illustration, Illustrirte Zeitung, The Illustrated London News, The Pictorial World, Harper’s Weekly  în a face cunoscute evenimentele din zona de conflict. Corespondenții speciali, de război și ilustratorii paginilor de ziar au prezentat, în materiale variate, intrarea trupelor ruse pe teritoriul nostru, sosirea țarului Alexandru al II-lea la București, cantonamente ale armatei române și a celei rusești, operațiunile principale la trecerea Dunării, operațiunile româno – ruse, asedierea Plevnei, căderea redutei Grivița și a altor fortărețe turcești, acțiunile principelui Carol I, activitatea ambulanței condusă de Principesa Elisabeta. La rubricile permanente ale ziarului Resboiul, precum Cronica zilei, Noutăți Telegrafice, Ultimele știri poștale se adaugă liste ale răniților de pe front aflați în îngrijire la diferite unități spitalicești, iar pe prima pagină a ziarului se regăsesc o serie de portrete ale celor căzuți în luptă, distinși prin faptele lor de arme (căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu în nr. 55/15 septembrie 1878, locotenentul Dim. Nicolescu căzut în bătălia de la Plevna, apare in nr. 53/ 13 septembrie 1877, căpitanul Nicolae Lascăr Bogdan în nr. 61/21 septembrie 1877, ș.a.). Poeziile și-au găsit și ele locul în paginile de ziar, având un rol mobilizator, dorindu-se un mijloc de ridicare a moralului în ceasuri de restriște.(ex. Cântec de resboiu, Toamna din 1877) ca și Cutia cu scrisori ce semnala diverse probleme apărute și care trebuiau aduse la cunoștința publicului.

Ziarul Resboiul rămâne interesant și pentru cititorul de astăzi, astfel încât aducem în fața acestuia câteva din paginile sale ilustrate. În privința prezentării subiectului „Independența de stat a României” merită subliniat că în expoziția permanentă a Muzeului de Istorie Roman (Complexul Muzeal Național Neamț) se află și piese de armament din epocă, brevete, liste de subscripții privind contribuțiile romașcanilor la efortul de război (in bani, alimente, diverse produse) sau mărturii asupra activității sanitare desfășurată în spatele frontului.

autor: muzeograf Iulia Butnariu

Această prezentare necesită JavaScript.

Acest articol a fost publicat în ARTICOLE, ASOCIATIE, EVENIMENT și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu